Regio Utrecht live met digitale inkomensverklaring, incl. controle op identiteit

We zijn live! WoningNet lanceert gebruik digitale inkomensverklaring mét controle op identiteit voor haar deelnemende regio’s.

Vanaf deze maand kunnen woningzoekenden hun persoonlijke- en inkomensgegevens via MijnOverheid delen met de corporatie. Een veilige, eenvoudige én snellere manier van werken in het proces van toewijzing.

Stichting Woonruimteverdeling Regio Utrecht (SWRU) maakte deel uit van het pilotproject van Aedes waarbij het mogelijk was om je inkomensgegevens te delen via MijnOverheid. SWRU is nu de eerste WoningNet-regio die vanaf begin deze maand de digitale inkomensverklaring en de controle op identiteit heeft verankerd in haar processen.

In een goede samenwerking tussen Rikkert van Heerde (SWRU) en onze ICT-teams is samen met Aedes en het ministerie van BZK een mooi product ontstaan waarmee een volgende stap is gezet in het moderniseren van het zoekproces en het verbeteren van de dienstverlening aan woningzoekenden in de WoningNet regio’s. Een goed moment om op het kantoor van WoningNet bij stil te staan en ervaringen te delen. Rikkert: “de Digitale Inkomensverklaring (DIV) maakt het delen van inkomensgegevens snel, makkelijk en veilig. Woningzoekenden zijn bekend en vertrouwd met DigiD en MijnOverheid en zijn erg positief over de digitale inkomensverklaring. Het is ook fijn dat zij zeker weten dat ze met de juiste gegevens reageren. Dit voorkomt teleurstellingen in een later stadium van het verhuurproces.”

“Corporatiemedewerkers geven aan dat het hun verhuurproces versnelt. Ook zijn er veel minder contactmomenten nodig met kandidaat-huurders. Daarnaast is er geen kans op fraude, omdat de gegevens via een beveiligde verbinding direct van MijnOverheid naar WoningNet worden verzonden. Uiteindelijk scheelt het de corporaties ook administratieve lasten, doordat de accountant geen individuele dossiers meer na hoeft te rekenen. De DIV is het resultaat van een mooie samenwerking met onder meer Aedes en het ministerie van BZK. De Woningwet werd er zelfs voor aangepast. Alles wat we doen is dus keurig geborgd in wet- en regelgeving.”

Product Owner van de DAK-applicatie Freek van Eijk voegt toe: “het is als verantwoordelijke voor de websites en app van WoningNet natuurlijk super om dit soort mooie innovaties aan je product toe te kunnen voegen. Door de nieuwe MijnOverheid koppeling kunnen we vanaf nu sociale huurwoningen sneller, simpeler en veiliger toewijzen. Ons streven naar efficiëntie en gemak voor zowel woningzoekenden als woningcorporaties heeft geleid tot een significante verbetering: het delen van persoons- en inkomensgegevens via MijnOverheid.”

“Dankzij de goede samenwerking tussen woningcorporaties, Aedes, het ministerie van BZK en WoningNet, kunnen we nu de lessen uit de pilotregio Utrecht gebruiken om de landelijke implementatie voor alle WoningNet klanten mogelijk te maken.
Als Product Owner zie ik deze toevoeging als een waardevolle verbetering aan ons DAK-platform. Niet alleen stroomlijnt het proces voor woningzoekenden, maar het biedt ook extra veiligheid en efficiëntie voor corporaties.”

Vanaf nu kunnen alle samenwerkingsverbanden en corporaties gebruik maken van de digitale inkomensverklaring en controle op identiteit. Met de lessen uit de pilot heeft Aedes een uitrol-toolkit ontwikkeld (www.aedes.nl/Div-it) om woningcorporaties te ondersteunen in de voorbereiding hierop. Zo worden zij zorgvuldig begeleid in het organiseren van de noodzakelijke toestemmingen, waarna WoningNet kan zorgen voor de technische ontsluiting.

Een resultaat om trots op te zijn!

Foto: Rikkert van Heerde, Stichting Woonruimteverdeling Regio Utrecht (SWRU) en Gonny Dunnink – Verhoef, Manager Operations WoningNet. 

DELEN

Laatste nieuws

news

Regio Utrecht live met digitale inkomensverklaring, incl. controle op identiteit

We zijn live! WoningNet lanceert gebruik digitale inkomensverklaring mét controle op identiteit voor haar deelnemende ...
LEES MEER
Foto van Margriet Gruiters en Jolanda Kanters (Woongaard). Voorrangverlening

Nieuwe samenwerking urgentiedienstverlening

Een duidelijk en concreet proces voor woningzoekenden en een uniform beleid voor de regio. Dat ...
LEES MEER
Over Het Vierde Huis. Logo van Het Vierde Huis. Grip op woonproblematiek

Ervaringen van Annemarie: Laatste Kansbeleid na 2 jaar succesvol afgerond

Annemarie is een vrouw van 47 jaar als zij in het Laatste Kansbeleid terecht komt. ...
LEES MEER
Scroll naar boven