Ervaringen van Piet: Laatste Kansbeleid na 2 jaar succesvol afgerond

De nu 70-jarige Piet is 10 jaar als hij voor het eerst drugs gebruikt. De moeder van Piet is zwanger van haar vierde kind als ze naar een grotere woning in de buurt van het zandpad in Utrecht verhuizen. Uiteindelijk komen er vijf kinderen waarvan Piet de middelste is. Zijn moeder is veel aan het werk en Piet brengt de tijd buiten school door op het zandpad. Hier liggen meerdere woonboten waar dames van lichte zeden klanten ontvangen. Ze vragen Piet regelmatig om een boodschap voor ze te doen. Hij brengt tijd met hen door terwijl de dames wachten op de klanten. Zo komt hij voor het eerst in contact met drugs. Op dat moment gaat het nog om hasj.

Zijn moeder is erg druk met de kost verdienen waardoor oma de opvoeding van de kinderen op zich neemt. Piet heeft een hechte band met haar, zijn vader kent hij niet. Als op zijn veertiende jaar zijn grootmoeder overlijdt is dat een enorme klap voor hem. Om de pijn niet te voelen begint hij met harddrugs. Eerst coke, daarna speed om vervolgens naar heroïne over te gaan. Binnen drie maanden is hij verslaafd. Naast drugs is hij ook verslaafd aan alcohol. Whisky en rum hebben zijn voorkeur. 

Zijn broers en zussen vliegen uit, Piet blijft bij zijn moeder wonen. Hij heeft een goede band met haar. Ze staat altijd voor hem klaar en als hij geen geld heeft voor drank of drugs, dan stopt ze hem wat toe. Hij heeft verschillende baantjes, maar nooit voor heel lang. Om de haverklap belandt hij in de gevangenis. In totaal heeft hij 12 jaar van zijn leven vastgezeten. Wanneer zijn moeder ziek wordt verzorgt hij haar 10 jaar lang tot ze overlijdt. 

Na haar dood mag hij het huurcontract van de woning overnemen. Piet is makkelijk beïnvloedbaar en kan moeilijk nee zeggen. Zijn vriendengroep bestaat uit gebruikers en dealers. Af en toe gebruiken ze drugs bij hem en soms laat hij mensen overnachten. Een paar dagen gaat het vaak goed, maar om daarna de mensen weer uit zijn huis te krijgen blijkt lastig. Op een gegeven moment, terwijl er een dealer bij hem op bezoek is, wordt de woning  door de politie binnengevallen. Er wordt een flinke hoeveelheid drugs aangetroffen en zijn woning wordt door de burgemeester gesloten. 

Piet is op dat moment al van de heroïne af en krijgt methadon via Jellinek. Ook is hij al enige tijd onder beschermingsbewind gesteld. Hij is nog wel verslaafd aan cocaïne en pillen. Zijn financiën zijn lastig te beheren. Als zijn hulpverlener van Jellinek hoort dat Piets woning is gesloten en hij op straat komt te staan, legt zij contact met de woningcorporatie. Ze stelt voor om hem via het Laatste Kans Beleid (LKB) nog één kans te geven. De corporatie stemt in, vraagt het LKB aan en betaalt voor het traject. Piet is in eerste instantie blij met het aanbod, maar moet even slikken als hij hoort dat woonbegeleiding een verplicht onderdeel is van de afspraken. Aan de andere kant ziet hij niet uit naar het leven op straat, waardoor hij toch akkoord gaat. Hij krijgt een woning in een andere wijk, waar de aanloop van gebruikers die hij voorheen had hem niet weet te vinden. Zijn hulpverlener vanuit Jellinek vindt voor hem dagbesteding waar zijn passie ligt: hij kan meerdere dagen per week aan de slag op een zorgboerderij met paarden. Dit is voor hem de omslag. Hij wordt rustiger, vraagt veel minder vaak extra geld aan zijn bewindvoerder, lijdt een regelmatiger leven en er komt een lieve kat als huisgenoot. Na enige tijd vraagt Piet of de specialistische woonbegeleiding kan worden afgeschaald naar het Buurtteam: dat mag. De situatie is zo stabiel, dat het niet nodig is om een plek bezet te houden waar anderen voor op de wachtlijst staan. 

Na twee jaar in het LKB wordt het traject succesvol afgesloten en wordt Piet gevraagd om zijn situatie toen en nu te vergelijken. Hij geeft aan dat het voor hem een wereld van verschil is. Hij had niet bedacht ooit zo’n leven als nu te kunnen hebben en zou niet terug willen naar voorheen. Hij gaat met veel plezier naar zijn werk met de paarden. Zelfs wanneer hij een dagje chagrijnig is, dan wordt hij direct weer vrolijk als hij op de zorgboerderij met de paarden is.

Piet is een gefingeerde naam.

DELEN

Laatste nieuws

Nieuws

Regio Utrecht live met digitale inkomensverklaring

We zijn live! WoningNet lanceert gebruik digitale inkomensverklaring mét controle op identiteit voor haar deelnemende ...
LEES MEER
Foto van Margriet Gruiters en Jolanda Kanters (Woongaard). Voorrangverlening

Nieuwe samenwerking urgentiedienstverlening

Een duidelijk en concreet proces voor woningzoekenden en een uniform beleid voor de regio. Dat ...
LEES MEER
Over Het Vierde Huis. Logo van Het Vierde Huis. Grip op woonproblematiek

Ervaringen van Annemarie: Laatste Kansbeleid na 2 jaar succesvol afgerond

Annemarie is een vrouw van 47 jaar als zij in het Laatste Kansbeleid terecht komt. ...
LEES MEER
Scroll naar boven