Ervaringen van Annemarie: Laatste Kansbeleid na 2 jaar succesvol afgerond

Annemarie is een vrouw van 47 jaar als zij in het Laatste Kansbeleid terecht komt. Ze wordt aangemeld vanwege het grote aantal huisdieren dat ze heeft. De woonomgeving klaagt over vervuiling, stankoverlast en ongedierte. 

Annemarie is als kind een onzeker meisje waardoor ze op school een buitenbeentje is. Wanneer ze aan haar ouders hierover vertelt krijgt ze geen gehoor: ze vinden dat ze zich aanstelt. Ze voelt zich moederziel alleen. De enige momenten waarop ze zich geaccepteerd voelt is als ze met dieren is. Thuis zijn er altijd huisdieren geweest en de paardenweide aan de overkant van de eengezinswoning in de polder waar ze opgroeit, is ook een veilige plek.

Wanneer Annemarie op zichzelf gaat wonen neemt ze natuurlijk ook huisdieren: die accepteren je zoals je bent, daar is ze veilig en geliefd. Honden, katten, cavia’s, muizen, ratten. Omringd door hun onvoorwaardelijke liefde en trouw  gaat het een tijd goed. Annemarie woonde met soms wel 50 cavia’s zonder dat er klachten vanuit de omgeving kwamen. Tot op een  gegeven moment ze het overzicht verliest. Persoonlijk gaat het minder goed met haar, het wordt moeilijker om het huis en de dierenverblijven schoon te houden. De buren klagen over haar, maar niet tegen haar. Dan komt de woningbouwvereniging langs vanwege de overlastklachten. De situatie moet verbeteren: er wordt door de verhuurder haar een Laatste Kanstraject aangeboden met daarbij afspraken en voorwaarden om de situatie op een nieuwe woonplek te verbeteren. De stankoverlast moet stoppen en ze zal afscheid moeten nemen van haar dieren. Voor Annemarie is dit alsof ze haar kinderen moet wegdoen. Ze weigert het aanbod, wordt depressief en sluit zich af voor alles en iedereen om haar heen en glijdt af in een diep dal.

De verhuurder heeft geen andere keuze dan de stap naar de rechter te maken. Er wordt nog een laatste poging gedaan om afspraken te maken om ontruiming en dakloosheid te voorkomen. Annemarie mag drie huisdieren houden en dit is voor haar het omslagpunt: ze stemt in. Naast de afspraken over de dieren worden er nog meer afspraken met haar gemaakt. Ze krijgt een andere woning op een nieuwe plek in de stad met natuur voor de deur waar ze met haar honden kan wandelen. Daarnaast komt er ondersteuning vanuit de GGZ. Annemarie krijgt verschillende therapieën die haar helpen haar zelfvertrouwen op te bouwen, voor zichzelf op te komen en haar sociale angsten te lijf te gaan. Ze krijgt meer inzicht in zichzelf, kan beter overzicht houden en weet eerder aan de bel te trekken als het niet goed met haar gaat. Ook wordt er een bewindvoerder aangesteld en krijgt ze schuldhulpverlening. Na twee jaar in het Laatste Kansbeleid is Annemarie persoonlijk ontzettend gegroeid en is er een zodanig stabiele situatie ontstaan, dat het traject succesvol wordt afgesloten met de afspraak tussen haar en de corporatie dat zij het aantal huisdieren niet mag uitbreiden.

Annemarie is een gefingeerde naam.

DELEN

Laatste nieuws

news

Regio Utrecht live met digitale inkomensverklaring, incl. controle op identiteit

We zijn live! WoningNet lanceert gebruik digitale inkomensverklaring mét controle op identiteit voor haar deelnemende ...
LEES MEER
Foto van Margriet Gruiters en Jolanda Kanters (Woongaard). Voorrangverlening

Nieuwe samenwerking urgentiedienstverlening

Een duidelijk en concreet proces voor woningzoekenden en een uniform beleid voor de regio. Dat ...
LEES MEER
Over Het Vierde Huis. Logo van Het Vierde Huis. Grip op woonproblematiek

Ervaringen van Annemarie: Laatste Kansbeleid na 2 jaar succesvol afgerond

Annemarie is een vrouw van 47 jaar als zij in het Laatste Kansbeleid terecht komt. ...
LEES MEER
Scroll naar boven