WoningNet Jubileum
 

Urgentiewijzer vernieuwd

Sinds 9 juli is de vernieuwde Urgentiewijzer.nl beschikbaar. De Urgentiewijzer voldoet daarmee volledig aan de wet- en regelgeving die geldt sinds de nieuwe huisvestingswet van kracht is. De Urgentiewijzer is een hulpmiddel van Het Vierde Huis, de organisatie die voor 15 gemeenten de afhandeling van urgentie-aanvragen van woningzoekenden regelt.

Wanneer krijgt iemand voorrang?

urgentiewijzer_logoIn veel gemeenten zijn er te weinig sociale huurwoningen om alle woningzoekenden direct aan een woning te kunnen helpen. Vaak moeten mensen een paar jaar wachten op een geschikte woning. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties kunnen mensen voorrang krijgen als zij zoeken naar een woning. Wie zelf zijn (of haar) huisvestingsprobleem niet kan oplossen en buiten zijn schuld in de problemen is gekomen, kan een zogenoemde urgentieverklaring aanvragen.

Kans inschatten en eenvoudig aanvragen

De Urgentiewijzer van Het Vierde Huis is een hulpmiddel om vooraf in te schatten of iemand kans maakt op urgentie. Na het beantwoorden van een paar vragen, ziet de woningzoekende of hij/zij kans maakt op voorrang. Hij kan dan meteen besluiten of hij inderdaad een urgentie-aanvraag wil doen. Alles verloopt daarbij digitaal, ook het inzenden van de benodigde documenten en een eventuele betaling.

Als de aanvraag compleet is, wordt vervolgens op grond van de huisvestingsverordening en de regels van de gemeente bepaald of de  situatie ernstig genoeg is om met voorrang te kunnen reageren op woningen.

15 gemeenten

De Urgentiewijzer wordt op dit moment gebruikt in de gemeenten  Utrecht, Alkmaar, Zuid-Kennemerland, Bunnik, Almere, Woudenberg, Scherpenzeel , Amstel-Meerlanden, Zeist, Stichtse Vecht, De Ronde Venen, Woerden, Montfoort, Oudewater en Lopik.

De Urgentiewijzer.nl is een website van Stichting Het Vierde Huis. Het Vierde Huis biedt woningcorporaties en gemeenten concrete diensten voor uiteenlopende woonvraagstukken en is specialist op gebied van wonen en zorg.


Naar het nieuwsoverzicht