WoningNet Jubileum
 

SPACE-S, “ik kan niet wachten tot het er staat!”

Als partner van het Vanenburg Bestuurdersoverleg, zet WoningNet de komende weken de 5 genomineerde projecten voor de Vanenburg Corporatie Award 2014 in de spotlights. De Vanenburg Corporatie Award is een prijs voor innovatieve verander- en samenwerkingsinitiatieven die helpen om goede en betaalbare huisvesting aan de doelgroep te bieden. We nemen de aftrap voor deze serie artikelen met SPACE-S van Woonbedrijf.

Van bewoners, tot community, tot bouw

In samenwerking met 400 woningzoekenden, gaat Woonbedrijf een nieuwe woonbuurt creëren op Strijp-S in Eindhoven, genaamd SPACE-S (create your own space op Strijp-S; SPACE-S). Woningzoekenden mogen meedenken, meepraten én meebeslissen over hun ideale buurt en eigen (sociale) huurwoning. Meebeslissen is uniek, zeker in de huursector. In dit innovatieve project worden de processen omgedraaid: er is niet eerst een woning, dan een bewoner en dan een buurt. Bij SPACE-S komen de bewoners eerst, dan de community en vervolgens begint de bouw. SPACE-S wordt een buurt waar het gaat om de mensen die er komen te wonen in plaats van het woningtype.

Angelique Bellemakers, districtsmanager Strijp bij Woonbedrijf vertelt: “Ik ben trots dat we met ruim 400 zeer betrokken toekomstige bewoners (en meer dan 1.400 geïnteresseerden) onze nieuwe woonbuurt op SPACE-S hebben kunnen vormgeven. Een (nu nog) kaal veld zal worden omgetoverd tot een unieke plek op Strijp-S die straks iedereen de ruimte geeft om te wonen, te werken en (samen) te leven. Ik kan niet wachten tot het er staat!"

Betrokkenheid in plaats van inschrijftijd

Er is een speciaal reserveringssysteem (toewijzing) ontwikkeld dat is gebaseerd op de betrokkenheid bij SPACE-S en niet op de gangbare inschrijftijd. Sociale Media spelen hierin een hele grote rol. Woningzoekenden kunnen foto’s maken van al hun wensen en deze delen op Facebook, Twitter, Pinterest en de website van SPACE-S. Natuurlijk kunnen ze hun wensen ook delen tijdens één van de vele bijeenkomsten. Hoe groter de betrokkenheid, hoe groter de kans dat woningzoekenden toekomstige bewoners van SPACE-S worden. Woningzoekenden die niet zo thuis zijn in Social Media kunnen hun foto’s en ideeën ‘gewoon’ mailen naar Woonbedrijf.

“Hier willen we bij horen”

Toekomstige bewoners Rob en Clariet zijn enthousiast: "Toen we van SPACE-S hoorden, viel het kwartje meteen. Hier willen we bij horen! We hebben behoefte aan een levendige, gemêleerde buurt. Waar mensen voor elkaar klaar staan en iedereen zijn eigen kwaliteiten kan inbrengen. SPACE-S combineert de beweging van de stad met de intimiteit van een fijne buurt."

Stem mee!

Vindt u dat SPACE-S kans moet maken op de Corporatie Award? Ga dan naar de website en breng voor 8 oktober uw stem uit! Op 9 oktober zullen 3 van de 5 projecten genomineerd worden voor de volgende ronde. Uiteindelijk wint het mooiste project op 4 december 2014 de Vanenburg Corporatie Award.

Lees ook

Woonkracht10: een corporatie die kiest voor een 'nieuwe stijl'
Woonideaal Rotterdammers wordt werkelijkheid met ‘Prachthuis’
Samen slimmer en beter met Sequent modellen van de Alliantie
Project Houbenstaete: van je huis een thuis maken

 


Naar het nieuwsoverzicht