WoningNet Jubileum
 

Sociale huurwoning straks weer bereikbaar voor 3 tot 5% woningzoekenden met middeninkomen

Er is een kamermeerderheid voor het verhogen van de inkomensgrens voor sociale huurwoningen naar 38.000 euro. WoningNet heeft berekend dat als de wetswijziging inderdaad wordt doorgevoerd, zo’n 7.250 ingeschreven woningzoekenden weer toegang krijgen tot de sociale huurmarkt in de Stadsregio Amsterdam. Dat is 3% van het totaal aantal ingeschreven woningzoekenden in de stadsregio. In de Regio Utrecht gaat het om ongeveer 10.000 woningzoekenden (5%).

Een verhoging van de inkomensgrens moet zorgen dat mensen die net wat meer verdienen dan 34.229 euro niet langer tussen wal en schip vallen. Uit onderzoek van WoningNet naar ‘de effecten van de 90%-regeling’  kwam in 2011 naar voren dat de kans op een sociale huurwoning voor middeninkomens sterk daalde na invoering van de Europese wetgeving. Onderzoek naar de kansen van middeninkomens op de woningmarkt in 2013 liet bovendien zien dat een vrije sector huurwoning of koophuis voor lagere middeninkomens vaak onbereikbaar was.

Meer kans voor de een, minder voor de ander

Het is de bedoeling dat corporaties straks 20% procent van de vrijgekomen sociale woningen mogen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tussen 34.229 en 38.000 euro. “Dit betekent dat de kans op een sociale huurwoning voor de huidige groep woningzoekenden kleiner wordt, doordat er meer mensen kunnen reageren op dezelfde hoeveelheid aanbod, ” zegt Nikkie Gerritsen, onderzoeker bij WoningNet. “Voor de groep met een inkomen tussen 34.229 en 38.000 euro is dit natuurlijk wel goed nieuws, omdat zij nu niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning en straks wel.”

Bespreken

Een voorstel om de inkomensgrens voor sociale huurwoningen te verhogen is in de Tweede Kamer aangenomen. Minister Blok gaat het voorstel bespreken in het kabinet.


Naar het nieuwsoverzicht