WoningNet Jubileum
 

Woonideaal van Rotterdammers wordt werkelijkheid met ‘Prachthuis’

Als partner van het Vanenburg Bestuurdersoverleg, zet WoningNet de komende weken de 5 genomineerde projecten voor de Vanenburg Corporatie Award 2014 in de spotlights. De Corporatie Award  is een prijs voor innovatieve verander- en samenwerkingsinitiatieven die helpen om goede en betaalbare huisvesting aan de doelgroep te bieden. In deze editie schenken we aandacht aan het project ‘Prachthuis’ van Woonbron.

Slimme samenwerking biedt mogelijkheden

De eerste paal van de Prachthuizen wordt geslagen. Fotograaf: Erno WientjensHet woonideaal van veel Rotterdammers is een ruime en goede eengezinswoning, met een tuin en in een groene buurt. Die woning is vaak onbetaalbaar, niet beschikbaar, kortom: onbereikbaar. Wooncorporatie Woonbron realiseert de komende 10 jaar zo’n 450 eengezinswoningen in Rotterdam, Dordrecht en mogelijk ook in Delft voor het sociale huursegment en pakt daarmee de schaarste van deze woningsoort aan. Onder de naam Prachthuis realiseert de corporatie dit zonder onrendabel te hoeven investeren, onder meer via een grondprijsarrangement met de Gemeente Rotterdam. Woonbron toont met dit project aan dat het mogelijk is door slimme samenwerking in de bouwketen nieuwbouw te realiseren zonder onrendabel te hoeven investeren en zo toch te blijven bouwen.

“Het is juist de combinatie die het Prachthuis bijzonder maakt”

Marieke Kolsteeg, directeur Woonbron Rotterdam Zuidwest / Spijkenisse, vertelt: “De Corporatie Award richt zich op innovatieve verander- en samenwerkingsinitiatieven die helpen om goede en betaalbare huisvesting aan de doelgroep te bieden. Het Prachthuis combineert diverse van deze initiatieven, waaronder het gebruik van conceptwoningen en nieuwe samenwerkingsvormen in de keten. De individuele onderdelen van deze formule worden soms al toegepast. Het is juist de combinatie die het Prachthuis bijzonder maakt. Met het Prachthuis willen we niet alleen onze bijdrage leveren aan de huisvesting van de sociale doelgroep, maar ook aan het verbeteren van wijken en het op gang houden van de woningmarkt. De eerste Prachthuizen worden inmiddels gerealiseerd. Toch is het een concept in wording en delen we – vanuit de overtuiging dat dit onze gezamenlijke doelgroep ten goede komt - graag onze ervaringen met de sector. De Corporatie Award biedt daartoe een interessant podium.”

Versterking van de wijk

Het Prachthuis wordt ruim (zo’n 105 m2 gebruiksvloeroppervlak) en kwalitatief hoogwaardig (energieprestatiecoëfficiënt van maximaal 0,6). Bovendien bieden deze woningen bewoners van de bewuste wijk de mogelijkheid om – ook als hun inkomen stijgt - in die wijk te blijven wonen omdat ze hun woning dan kunnen aankopen. Zo kan het extra aanbod van deze woning de sociaal economische basis van de bewuste wijken versterken.

Stem mee!

Vindt u dat Prachthuis kans moet maken op de Corporatie Award? Ga dan naar de website en breng voor 8 oktober uw stem uit! Op 9 oktober zullen 3 van de 5 projecten genomineerd worden voor de volgende ronde. Uiteindelijk wint het mooiste project op 4 december 2014 de Vanenburg Corporatie Award.

Lees ook

SPACE-S, “ik kan niet wachten tot het er staat!”
Woonkracht10: een corporatie die kiest voor een 'nieuwe stijl'
Samen slimmer en beter met Sequent modellen van de Alliantie
Project Houbenstaete: van je huis een thuis maken

foto:Erno Wientjens


Naar het nieuwsoverzicht